AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Tutoriale torent

In jos 
AutorMesaj
sandu12
Incepator
Incepator


Numarul mesajelor : 42
Data de inscriere : 01/05/2009

MesajSubiect: Tutoriale torent   Vin Mai 01, 2009 3:06 am

Conform statisticilor, tehnologia BitTorrent este răspunzătoare de cea mai mare parte a traficului pe Internet, aproximativ 90%. Asta spune mult despre potenţialul acesteia. Însă mulţi, chiar dacă au auzit de BitTorrent, nu ştiu ce este şi mai ales nu ştiu cum se poate folosi. Alţii poate nici n-au auzit. În oricare din cele două te-ai afla, nu strică să afli ce este şi cu ce se mănâncă BitTorrent.

De la unul la altul şi aşa mai departe

BitTorrent se defineşte simplu ca o tehnologie de transfer a datelor pe Internet. Are la bază principiul P2P. Acesta se deosebeşte se download-urile obişnuite de pe Internet prin faptul că nu este strict legată de un server. În mod normal, fişierele pe care tu le descarci de pe diverse site-uri sunt stocate pe un server care trimite fişierele respective tutror celor care le solicită.

Tehnologia P2P de care se foloseşte BitTorrent trasferă datele între utilizatori. Să presupunem că mai mulţi utilizatori vor să descarce un program. Primul care va face download-ul va avea ca unică sursă calculatorul care stochează programul respectiv. Al doilea utilizator care începe download-ul va avea deja două surse: calculatorul care a stocat fişierul de la începul şi cel al primului utilizator. Şi tot aşa. Cu cât există mai multe surse, cu atât transferul este mai rapid, până la limita permisă de tipul conexiunii.

Pentru optimizarea transferului, BitTorrent împarte fişierele în bucăţi mici (între 64 KB şi 1 MB) pe care le primeşte/trimite aleator. Transferul nu începe neapărat cu primele părţi ale unui fişier. Se transferă aleator diverse bucăţi. Astfel, descărcarea unui fişier sa face luând câte o parte din fiecare sursă.

BitTorrent face trafic în ambele sensuri: download şi upload. Ambele în direcţii multiple, la calculatoarele care au cerut sau stochează fişierul respectiv. Datorită segmentării fişierelor, upload-ul poate începe imediat cum a început download-ul, nu neapărat la sfârşitul acestuia. Cum au fost transferate primele segmente, acestea sunt trimise mai departe la cei care le solicită (upload).

Cum poţi utiliza BitTorrent

La baza descărcării fişierelor prin BitTorrent stau aşa-numitele trackere, site-uri care conţin directoare cu toate fişierele ce pot fi descărcate. Fişierele propriu-zise nu sunt stocate pe aceste trackere, ele ţin doar informaţii despre locurile (calculatoarele) de unde pot fi descărcate fişierele respective.

Pentru a avea acces la un astfel de site trebuie mai întâi să-ţi creezi un cont care, de multe ori, se face doar pe bază de invitaţie. Apoi, ai nevoie de un client de BitTorrent. Eu îţi recomand uTorrent. Este mic, uşor de folosit şi oferă majoritatea opţiunilor necesare, plus o serie de alte facilităţi interesante. Odată instalat, acesta va prelua automat link-urile de pe trackere şi va realiza download-ul respectiv upload-ul.

Principiu şi terminologie

Regula numărul unu sună aşa: să dai şi la alţii ceea ce iei. Tehnic, asta se traduce printr-o raţie supra-unitară, adică upload-ul să fie mai mare decât download-ul. De exemplu, dacă ai descărcat un fişier de 100 MB înseamnă că download-ul tău este de 100 MB. Raţia supra-unitară înseamnă că ceea ce tu transmiţi la alţii, adică upload-ul, să fie mai mare de 100 MB. Pentru a avea o raţie supra-unitară singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să laşi clientul de BitTorrent cât mai mult timp deschis. Sunt şi cazuri în care acest lucru este mai dificil din cauza modului în care se realizeză conexiunea la Internet, însă dacă eşti conectat direct la Internet nu trebuie să-ţi faci probleme.

Folosind tehnologia BitTorrent şi clienţii aferenţi te vei lovi de o serie de termeni pe care nu-i cunoşti. Cei mai importanţi dintre aceştia sunt: leech, seed şi peer. Leech este termenul folosit pentru cel care face download. Dacă vezi în client că sunt trecuţi 100 de leecheri, asta înseamnă că 100 de persoane descarcă acel fişier în acelaşi timp. Seed este termenul opus. Seeder este cel care a terminat de descărcat un fişier şi face doar upload, adică transmite şi la alţii. Cu cât este mai mare numărul de seederi cu atât viteza de transfer va fi mai mare. Peer se referă la numărul total de conexiuni la un anumit torrent, indiferent că este vorba de download sau upload.

Considerente legale

De cele mai multe ori tehnologia BitTorrent este asociată cu pirateria. Asta pentru că multe programe piratate, filme şi muzică sunt transferate prin intermediul ei. Însă asocierea este nedreaptă, pentru că BitTorrent, ca tehnologie în sine, este una dintre cele mai importante descoperiri ale Internetului. În primul rând, BitTorrent nu este decât o modalitate de transfer a fişierelor, nu un mijloc de piratare în sine. În al doilea rând, orice tehnologie nouă ajunge într-un fel sau altul să fie utilizată în scopuri mai puţin ortodoxe. Nu putem acum interzice transportul cu avioanele din cauza atacului terorist din urma cu 6 ani, de exemplu.

BitTorrent este, la ora actuală, cea mai eficientă tehnologie de transfer a fişierelor pe Internet. Viteza este principalul atu al acesteia, însă nu trebuie neglijat nici faptul că o firmă care apelează la BitTorrent pentru a transmite fişiere va fi scutită de cheltuielile legate de întreţinerea serverelor. Popularitea pe care BitTorrent a câştigat-o în ultima vreme a determinat chiar producătorii de echipamente hardware să vină cu produse care beneficiază de pe urma acestei tehnologii. Este şi cazul router-ului cu harddisk. Dacă ai un astfel de router, poţi descărca direct pe harddisk-ul inclus, fără a fi nevoie să laşi calculatorul deschis.

Sursa: go4it

In acest topic vreau sa discutam despre BitTorent, iar pentru cei care nu stiu ce inseamna Bittorent am postat acest tutorial aici.[img][/img]
Sus In jos
arr33s
Admin
arr33s

Numarul mesajelor : 87
Data de inscriere : 28/04/2009

MesajSubiect: Re: Tutoriale torent   Sam Mai 02, 2009 7:42 pm

pt incepatori e bn
Sus In jos
Iulyan
Incepator
Incepator
Iulyan

Numarul mesajelor : 70
Data de inscriere : 01/05/2009

MesajSubiect: r33   Sam Mai 02, 2009 7:44 pm

bn .... Like a Star @ heavenking
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Tutoriale torent   

Sus In jos
 
Tutoriale torent
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Atomyk Zone Forum :: :::TUTORIALE::: :: :::Tutoriale Torrent:::-
Mergi direct la: